Loading
Βοηθώντας τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον κόσμο του διαδικτύου

Για να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως το διαδίκτυο, τα παιδιά πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα ώστε να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις. Το πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου διδάσκει στα παιδιά τις βασικές αρχές της ψηφιακής ιθαγένειας και ασφάλειας, ώστε να μπορούν να εξερευνούν τον διαδικτυακό κόσμο με σιγουριά.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Ο Κώδικας του Ήρωα του Διαδικτύου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Μοιράσου αλλά φυλάξου

Τα καλά (και τα κακά) νέα διαδίδονται αστραπιαία στο διαδίκτυο και, αν δεν προνοήσουν, τα παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις με μακροχρόνιες συνέπειες. Η λύση; Να μάθουν τι και πώς να μοιράζονται με όσους γνωρίζουν και όσους δε γνωρίζουν.

Επικοινώνησε υπεύθυνα

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κοινοποιούν πολύ προσεκτικά, αντιμετωπίζοντας τη διαδικτυακή επικοινωνία όπως την αυτοπρόσωπη επικοινωνία. Αν κάτι δεν αρμόζει να ειπωθεί, δεν αρμόζει ούτε να αναρτηθεί.
  • Δώστε τους κατευθύνσεις για το τι είδους επικοινωνία είναι (ή δεν είναι) πρέπουσα.
  • Υπενθυμίστε τους ότι κρατάμε ιδιωτικά τα προσωπικά μας δεδομένα και στοιχεία για την οικογένεια ή τους φίλους μας.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Μην την πατάς με την απάτη

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι άνθρωποι και καταστάσεις που συναντούμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν. Το να διακρίνουμε ανάμεσα στο αληθινό και στο ψεύτικο είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Κράτα καλά τα μυστικά σου

To προσωπικό απόρρητο και η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντικά στο διαδίκτυο όσο και έξω από αυτό. Η περιφρούρηση πολύτιμων πληροφοριών βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν καταστάσεις που ίσως βλάψουν τις συσκευές τους, την υπόληψή τους ή τις σχέσεις τους.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ

Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά

Το διαδίκτυο είναι ένας πανίσχυρος ενισχυτής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαδώσει θετικότητα ή αρνητικότητα. Μια βασική αρχή για να ακολουθούν τα παιδιά στις διαδικτυακές τους επικοινωνίες είναι: «συμπεριφέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται εκείνοι». Έτσι δημιουργούν θετικό αντίκτυπο και αποδυναμώνουν συμπεριφορές εκφοβισμού (bullying) εκ μέρους άλλων.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΘΑΡΡΟΣ

Αν έχεις αμφιβολίες, συζήτησέ το αμέσως

Ένα μάθημα που ισχύει για οτιδήποτε ενδέχεται να συναντήσουν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο: Όταν έρχονται αντιμέτωπα με κάτι ύποπτο ή αμφίβολο, θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να το συζητήσουν με έναν έμπιστο ενήλικα. Οι ενήλικες μπορούν να ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά προάγοντας την ανοιχτή επικοινωνία στο σπίτι και στη σχολική τάξη.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ & ΠΟΡΟΙ

Παίξε με ασφάλεια.
Μάθε με ασφάλεια.
Μείνε ασφαλής.

Πρόγραμμα μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου»

Οι εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν ασφάλεια του διαδικτύου στο σχολείο, μπορούν να κατεβάσουν διδακτέα ύλη που έχει λάβει Πιστοποίηση Ευθυγράμμισης από τη Διεθνή Εταιρία για την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση (ISTE), καθώς και δραστηριότητες για να εφαρμόσουν οι μαθητές τα θεμελιώδη μαθήματα στην πράξη.

ΛΗΨΗ

Υπόσχεση του Ήρωα του Διαδικτύου

Οι γονείς, που συζητούν με τα παιδιά τους στο σπίτι σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, μπορούν να ενθαρρύνουν όλη την οικογένεια να διαβάσουν όλοι μαζί τις θεμελιώδεις αρχές και να δώσουν όλοι μαζί την «υπόσχεση».

ΛΗΨΗ

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ

Ειδικοί στην ασφάλεια του διαδικτύου

Συνεργαστήκαμε με ειδικούς του τομέα της ψηφιακής ασφάλειας ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε συστατικό του προγράμματος ανταποκρίνεται σε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί.

Ο Συνασπισμός για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στοχεύει στην προστασία παιδιών, οικογενειών και σχολείων, αξιολογώντας, συμβουλεύοντας και πιστοποιώντας οργανισμούς οι οποίοι συλλέγουν, χρησιμοποιούν ή ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα που προστατεύονται από τον νόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Awesome Works
Awesome Works

Related Posts

Η Εταιρία

Είμαστε η GFD Web Brain, μια δημιουργική, καινοτόμα εταιρία δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, για κάθε είδους επιχείρηση ή οργανισμό.

Τηλεφωνικό Κέντρο
Χρήσιμα
metasximatismos